E-számok: az egészséges táplálkozás csak a megfelelő adalékanyagoktól függ?

E-számok listája: sok olyan adalékanyagot tartalmaznak az élelmiszerek, melyeket csupán E-számként ismerünk, de nem tudjuk, hogy veszélyesek-e egészségünkre. Kutatók azonban meglepő konklúzióra jutottak az élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatban. Az egészséges táplálkozás csak a megfelelő adalékanyagoktól függ? A jövőben megjelenhetnek olyan élelmiszerek, melyek szinte csak mesterséges alapanyagok társításából fognak állni? Eljön az idő, amikor olyan zsíros ételeket ehetünk, amilyeneket csak akarunk - biztatnak az izraeli kutatók - mindez csupán megfelelő adalékanyagok kérdése.

Ha polifenolokat adagolnak majd a pommes frites-hez (vagyis az olajban sült krumplihoz), akkor az sem lesz egészségtelen. Kísérleteik során vagdalt pulykahúst egyik esetben egyszerűen megfőztek, másik esetben polifenolokkal (vörösborban, bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben található anyag) adagoltak a pulykahúshoz, miután elkészítették és az étel mellé egy pohár vörösbor is járt, a harmadik esetben főzés előtt adták hozzá a pulykahúshoz a polifenolokat, de ehhez is járt egy pohár bor.

A vizsgálat alatt többször vettek vérmintát és vizeletmintát a kísérleti személyektől, hogy megmérjék az MDA (malondialdehid) szintjüket. Ez az anyag a zsírlebontás mellékterméke és ismereteink szerint növeli a szívbetegség és más krónikus betegségek kockázatát. A polifenolok nélkül elkészített pulykahús ötszörösére emelte a kísérleti személyek MDA szintjét, a polifenolos elkészítésű húsok gyakorlatilag eltüntették a vérből az MDA-t.

"Amíg fánkot esznek az emberek, addig a kutatóknak keresni kell a módját, hogyan lehet megelőzni a sejtkárosodást "- mondta az Amerikai Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetsége lapjának - amely az izraeli tanulmányt közölte - a főszerkesztője. "Ez a tanulmány azt jövendöli, hogy eljön az idő, amikor az emberek nyugodtan ehetnek sültkrumplit, anélkül, hogy eltömné az artériáikat."

Az embert a táplálékfelvételre csak az éhségérzet készteti, amely a vércukorszinttel függ össze. Vagyis normális esetben az ember csak annyit eszik, amennyi az életműködéseihez szükséges. Ezt azonban minden irányban számos tényező befolyásolhatja. Az egészséges alaptézise a mértékletesség, a kiegyensúlyozottság és a változatosság hármasán alapul. A dietetikusok ajánlása alapján az egészséges felnőtt ember étrendje 60% szénhidrátot, kevesebb, mint 30% zsírt és 10% fehérjét tartalmaz. Annak, akinek a testsúlya 20-30%-kal meghaladja a normál értéket, elhízottnak számít.

De térjünk vissza az E-számokhoz és jelentésükhöz. Majdnem minden élelmiszer csomagolásán feltüntetik az adott termék összetevőit, azonban a feltüntetett E-számokról egy átlagos vásárló nehezen állapítja meg, hogy valójában mit is jelent. Sokak szerint egyáltalán nem ártalmatlanok az élelmiszeradalékok, noha több e-szám is természetes adalékot jelöl. Figyelni érdemes viszont a néhány emberből néha allergiás reakciót is kiváltó tartósítószerekre, ízfokozókra és színanyagokra.

Az E-számokat az Európai Unió alkotta meg annak céljával, hogy minden adalékanyag besorolásra kerüljön valamilyen kategóriába. Az élelmiszeripar közel háromszáz adalékot használ az élelmiszerek előállítása során, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatai során néhányat már be is tiltottak közülük. Az E-számok kategóriái a következő módon kerültek meghatározásra: E 100-tól 199-ig: színanyagok; E-200-tól 299-ig: tartósítószerek; E 300-tól 321-ig: antioxidánsok; E 322-től 399-ig: savanyúságot szabályozók; E 400-tól 429-ig: zselésítő anyagok, sűrítő anyagok, nedvesítőszerek E 430-tól 499-ig: emulgeáló szerek; E 500-tól 949-ig: különböző adalékanyagok; E 950-től 1518-ig: édesítőszerek.





Friss

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Részletes leírás