Gyermekkori elhízás okai és következményei: beteg felnőtté válhat a duci gyerek az egészségtelen ételektől és a tartósítőszerektől

Gyermekkori elhízás lelki okai és következményei: az elhízott gyerek beteg felnőtté válhat az egészségtelen ételektől, a tartósítőszerektől és az élelmiszerszínezékektől. Az iskolás gyerekek több mint felénél kimutatható a súlyos keringési betegségekhez vezető kockázati tényezők közül legalább egy, amely az egyre gyakoribb gyerekkori elhízás. Emellett azt is régóta gyanítják, hogy a szintetikus élelmiszerfestékek és a tartósítószerek hiperaktívvá, figyelmetlenné, izgő-mozgóvá, kezelhetetlenné teszik a gyerekeket.

Az iskolás gyerekek több mint felénél máris kimutatható a súlyos keringési betegségekhez vezető kockázati tényezők közül legalább egy. Az amerikai iskolások között végzett szűrővizsgálat kimutatta, hogy az elhízás és a mozgásszegény élet a legfőbb bűnös, ami az egészségtelen táplálkozással együtt hozzájárul a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásához és a szív koszorús ereinek megbetegedéséhez. Észak-Karolina állam mezőgazdasági területein élő 8-17 éves gyerekek anyagcseréjét vizsgálták laboratóriumi eszközökkel, a keringési betegségek korai előre jelzése céljából.

A 3.200 iskolás testtömeg indexét (BMI), vérnyomását, vérzsír értékét ("jó” és "rossz” koleszterin) valamint szervezetük glukóz tűrőképességét mérték több egymást követő vizsgálatban. Ezek a számok együttesen képesek előre jelezni a metabolikus szindrómát, azt az összetett anyagcserezavart, ami kedvez a szívbetegség és a cukorbaj kialakulásának. A megvizsgált gyerekek 15 százalékánál máris három vagy több rizikó tényező mutatható ki.

A lányok ráadásul különösen veszélyeztetettek, közülük minden második három vagy több rizikó tényezőt hordoz. Ezek nem beteg gyerekek, kiválasztásuk véletlenszerűen történt, ezért különösen ijesztőek a vizsgálati eredmények - mondta Joanne Harrell az American Heart Association konferenciáján, ahol beszámolt a vizsgálatról. Ha nem változik meg jelentősen ezeknek a gyerekeknek az életmódja, akkor nagyon sokan fiatalon cukorbetegséget és súlyos - akár végzetes - szívbetegséget fognak kapni, figyelmeztetett a kutatónő.

A megvizsgált gyerekek közül egyébként minden negyediket túlsúlyosnak találták, ezek többsége leány. A kutatók szerint a mai gyerekek táplálkozása lényegesen több zsírt, cukrot és sót tartalmaz, mint amennyi ajánlott, a gyerekek által kedvelt és fogyasztott, előre csomagolt készételek többsége egyenesen az elhízáshoz vezet. Az Egyesült Államokban, ahol a kövérség napjainkra az első számú közegészségi problémává súlyosbodott, a gyerekek között lényegesen több az elhízott, mint a felnőttek között. Márpedig aki gyerekkorában túlsúlyos, az igen nagy valószínűséggel felnőtt korára is az marad.

Normális gyerek is hiperaktív lehet az élelmiszerszínezékektől és a tartósítószerektől

Régóta gyanítják már, hogy a szintetikus élelmiszerfestékek és a tartósítószerek hiperaktívvá: figyelmetlenné, izgő-mozgóvá, kezelhetetlenné teszik a gyerekeket. A Southampton Egyetem (Anglia) kutatása újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy egyes mesterséges élelmiszerszínezékek és a közkeletű tartósítószerek, a benzoátok valóban képesek a gyermekek viselkedését rossz irányba befolyásolni.

Már előző kutatások is arra jutottak, hogy egyes gyerekek magatartási rendellenességeire jó hatással van, ha bizonyos élelmiszerszínezékeket kiküszöbölnek az étrendjükből.Hároméves és nyolcéves gyerekeknek (150-150 főnek), akik a normálistól a hiperaktívig mindenféle magatartási formát mutattak, de egyik sem volt közülük kórosan hiperaktív vagy élelmiszer-allergiás, adtak hat héten át minden nap egy italt.

A kísérlet során adott ital egy vagy kétféle élelmiszerszínezéket és benzoát tartósítószert tartalmazott - vagy ezektől mentes, normális gyümölcslé volt. De mindegyik ital ugyanolyan ízű és színű volt.A gyerekek viselkedését a tanárok és a szülők, és egy megfigyelő személy (a kísérleti stáb részéről) figyelték, egy számítógépes teszttel osztályozták a figyelmét. A kísérletben résztvevők közül senki, még a megfigyelők sem tudták, hogy melyik gyerek mikor milyen italt kapott.

Az angol kutatók eredményei kimutatták, hogy egyébként teljesen köznapi, normális gyermekek tömegeinél hiperaktív viselkedést vált ki a mesterséges élelmiszerszínezékek és a benzoátok (tartósítószerek) fogyasztása. Természetesen, más okai is lehetnek a hiperaktív viselkedésnek, mondják a kutatók, de legalább ezeket az anyagokat el kell a gyermeknek kerülnie.





Friss

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Részletes leírás