Zsírégető diéta paradicsommal és paprikával: a gyors súlycsökkentés könnyen elérhető!

Zsírégető diéta paradicsommal és paprikával: a gyors súlycsökkentés könnyen elérhető! Az érett paradicsom zamatos, finom nyersen, főzve, párolva, sütve, önmagában, salátában, levesként, mártásként, köretként egyaránt. Különleges fogások alapanyaga lehet akár paprikával vegyesen. S mivel rendkívül alacsonya a kalóriatartalma, a fogyni vágyóknak is segítségére van.

A paradicsom nemcsak egészséges, hanem akkor is jó társunk lehet, ha fölösleges kilóktól akarunk megszabadulni. A napérlelte piros bogyó nyár derekán a legfinomabb, ízletes fogásokat készíthetünk belőle. 10 dekában mindössze 12 kalória van, viszont rengeteg B1-vitamint tartalmaz, ami erősíti az idegeket. Sok benne a B2-, a C-vitamin és a salaktalanításért felelős kálium. 95 százaléka víz, ezért tökéletes folyadékpótló. A szezon friss zöldségeivel kombinálható.

1. nap: ebéd - Hideg zöldségleves (300 kcal) - Kimagozunk három paprikát, kettévágjuk. Serpenyőbe kb. egy cm-nyi vizet öntünk, felforraljuk, a paprikát bőrével lefelé a serpenyőbe tesszük, és öt percig főzzük. Kivesszük, a héját lehúzzuk. A paprika húsát, egy gerezd fokhagymát, egy szikkadt, kis kockákra vágott zsömlét, 1 tk olívaolajat, fél csokor felaprított bazsalikomot és 3 dl zöldséglevest összeturmixolunk. Behűtjük. Meghámozunk 30 dkg paradicsomot, kimagozzuk, összeturmixoljuk, a paprikához öntjük, Tabascóval ízesítjük.

1. nap: vacsora - Pikáns húsgombóc (300 kcal) - Összedolgozunk 10 dkg darált marhahúst, 1 tk mustárt, 1 tk sűrített paradicsomot, kis gombócokká formázzuk, és serpenyőben 1 tk olajon megpirítjuk. Felaprítunk egy kis fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, két paprikát, a hús után megpirítjuk. Beleszórunk 2 dkg gyorsrizst, felöntjük 2 dl zöldséglevessel, felforraljuk, és kevergetve nyolc percig főzzük. Feldarabolunk 15 dkg paradicsomot, belekeverjük, hozzáadunk egy csokor felaprított petrezselymet, összeforraljuk, és a húsgombóccal tálaljuk.

2. nap: ebéd - Halfilé paradicsommal (300 kcal) - Megmosunk egy paprikát és 30 dkg paradicsomot, húsukat nagyon apróra vágjuk. Felaprítunk fél csokor petrezselymet, összedolgozzuk 1 ek citromlével, egy csipet cukorral, egy gerezd áttört fokhagymával, 1 tk olívaolajjal, beleforgatjuk a paprikát és a paradicsomot. Leöblítünk 20 dkg tengeri halfilét, megborsozzuk, és 1 tk olajon mindkét oldalát egy-két percig sütjük. Meglocsoljuk 2 tk citromlével, rászórunk fél csokor felaprított kaprot, és a paradicsomos salátára fektetjük. Így tálaljuk.

2. nap: vacsora - Zöldséges gulyás (300 kcal) - Felaprítunk egy kis fej hagymát, egy gerezd fokhagymát. Megtisztítunk, megmosunk 25 dkg burgonyát, két piros húsú paprikát, kockákra vágjuk. Összevagdalunk fél csokor zsályát. A hagymát, a fokhagymát 1 tk olajon megpirítjuk, rászórjuk a zsályát, 1 tk sűrített paradicsomot majd felöntjük 3 dl zöldséglevessel. Belekeverjük a krumplit, a paprikát, lefedve tizenöt percig főzzük. Hozzáadunk 20 dkg feldarabolt paradicsomhúst, sóval, borssal ízesítjük, és még öt percig főzzük. 1 tk zsírszegény tejföllel kínáljuk.

3. nap: ebéd - Paprikasaláta (300 kcal) - Kettévágunk, kimagozunk egy-egy sárga, zöld és piros húsú paprikát. Hosszában szintén kettévágunk négy szál zöldhagymát. Serpenyőben 1 cm magasságú vizet forralunk, 1 tk ételízesítőt szórunk bele, a paprikákat, a hagymákat lefedve négy percig főzzük benne. Kiszedjük, a paprika héját lehúzzuk. Felaprítunk fél csokor oregánót, összekeverjük 2 ek citromlével, 1 tk olívaolajjal, sóval, borssal, és a zöldségekre locsoljuk. Beleforgatunk két-három cikkekre vágott paradicsomot, rámorzsolunk 5 dkg juhsajtot.

3. nap: vacsora - Burgonyaröszti (300 kcal) - Megtisztítunk 30 dkg burgonyát, fél paprikát, egy kis fej hagymát, lereszeljük, és sóval, borssal ízesítjük. Serpenyőben 1 tk olajat forrósítunk, a masszából egy nagyobb vagy több kisebb lepényt sütünk. Mindkét oldalát kb. öt-öt percig pirítjuk. Karikákra vágunk két-három húsos paradicsomot, a rösztikre fektetjük, sózzuk, borsozzuk. Kis kockákra darabolunk 2,5 dkg light mozzarellát, megszórjuk vele a paradicsomot, még öt percre a grillsütőbe tesszük, és megpirítjuk.

Reggeli ajánlat - Omlett: Fél paprikát felaprítunk. Összekeverünk egy tojást, 2 ek. tejet, a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és omlettet sütünk belőle. Két vékony szelet rozskenyérrel tálaljuk. fél, piros húsú grépfrútot is együnk meg utána.

Reggeli ajánlat - Szendvics: Megvajazunk két vékony szelet rozskenyeret (5 dkg), ráfektetünk 3 dkg zsírszegény sajtot, megszórjuk 1 ek snidlinggel, és fél karikákra vágott, piros húsú paprikával.

Menetrend - Minden napot kezdjük a reggelivel (250 kcal). Délelőtt vagy délután - ahogy megéhezünk - elfogyaszthatunk könnyű falatkákat (150 kcal). Ilyenkor megehetünk 30 dkg dinnyét 5 dkg zsírszegény pulykasonkával, vagy két rizstallért 1,5 dl tejeskávéval (zsírszegény tejjel készítve). Ebédre és vacsorára pedig válasszunk az ajánlatok közül (300-300 kcal) - tetszőleges sorrendben.

A nyári szezon másik kedvelt zöldsége a paradicsom mellett a paprika. Harmonikusan kiegészítik egymást, párosításukkal rendkívül finom, konyhánkban jellegzetes ételek készíthetők. Ráadásul a paprika C-vitamin-tartalma gondoskodik a feszes szövetekről, és az immunrendszer erősítéséről. A benne lévő kapszaicin (csípősségért felelős anyag) a zsírégetésben segít.

A nátriumot szervezetünk leginkább a sóból hasznosítja. Napi 2-5 gramm konyhasó tökéletesen elegendő a nátriumszükségletünk fedezésére. Nyáron különösen ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a sózást! Válasszunk nátriumban szegény ételeket, használjunk sok friss zöldfűszert, amelyek gondoskodnak a jó ízekről.

Miért káros a túl sok só? A túlzott sófogyasztás tünetei és következményei





Friss

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Részletes leírás