Magas koleszterin érték és oka: mit jelent az LDL- és a HDL-koleszterin?

Magas koleszterin érték és csökkentése: mit jelent az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin? Koleszterin laboreredmények: mikor aggódjunk a koleszterinszintünk miatt? Léteznek koleszterin csökkentő ételek és italok, melyeket érdemes fogyasztani a koleszterin diéta részeként. Melyek a magas koleszterin érték tünetei és jelei nőknél és férfiaknál? Tudjon meg mindent a hatékony koleszterin csökkentés módszereiről. Mindent összefoglalunk a magas, vagy az alacsony koleszterinszinttel kapcsolatban.

A vér koleszterinszintje szorosan összefügg az étrenddel, a táplálkozással és az egészséges vagy éppen egészségtelen életmóddal. A magas koleszterinszint számos szív- és érrendszeri betegséget idéz elő, melyekben ma a világon és Magyarországon sajnos többen szenvednek és halnak meg, mint minden más bajban együttvéve. A koleszterin okozza az erek beszűkülését, mely végül érelzáródáshoz vezethet, ez pedig előidézője a szívinfarktusnak, az agyvérzésnek, a trombózisnak vagy a szélütésnek. A statisztika szerint minden második haláleset az érelmeszesedés okozta vérellátási zavarra vezethető vissza. A magas koleszterin érték azért tekinthető negatívnak, mivel a ha a vérben túl sok koleszterin van, akkor az lerakódik az erek belső falán. Összefoglaló írásunkból az is kiderül, hogy mit jelent a koleszterin, az LDL és a HDL, mikor beszélünk magas vagy alacsony koleszterinszintről, és pontosan mennyi az ideális, vagy egészséges koleszterinszint értéke. Várható életkorunk tehát nem a csillagokban, hanem sokkal inkább a koleszterinszintünkben van megírva. A magas koleszterin értékek gyakran jelentkeznek elhízott embereknél, így érdemes a testtömeg-index táblázat alapján tájékozódni az esetleges túlsúly mértékéről.

De mi is az a koleszterin? A koleszterin egy zsírféleség, mely az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be. A zsírok fontosak az egészséges szervezet számára is, egyik fajtájuk a triglicerid, mely például energiát szolgáltat. Egy másik fajta pedig a koleszterin, amely fontos építőeleme a szerveknek. Így például koleszterinből épül fel az emberi sejtek fala, de az agyvelő és a többi idegszövet tíz százaléka is koleszterinből áll. A csontképzésben fontos D-vitaminnak és a nem i hormonoknak is koleszterin az alapja. A máj koleszterinből készít epesavat, mely az emésztéshez alapvetően szükséges. Vagyis ha nem létezne a koleszterin, akkor nem is létezne az emberi élet.

Hogy jut be az emberi szervezetbe a koleszterin, és mit jelent a HDL- és az LDL-koleszterin? Elsősorban az állati eredetű táplálékokkal kerül kész állapotban a koleszterin a szervezetbe, de a máj is termeli, hiszen létfontosságú anyagról van szó. A vér szállítja a koleszterint minden emberi sejthez lipoprotein állapotban, mely a koleszterin szállítható formáját jelenti. A lipoprotein, vagyis a zsírfehérje-testecskék között vannak sűrűbb, illetve kevésbé sűrű szerkezetűek. A sűrű lipoproteineket nevezik HDL-nek (az angol high density lipoprotein elnevezés alapján), vagyis magyarul HDL-koleszterinnek. A kevésbé sűrű lipoproteineket pedig LDL-nek nevezik (az angol low density lipoprotein elnevezés alapján), mely magyarul LDL-koleszterinnek felel meg. A koleszterinforgalomban teljesen eltérő szerepe van az LDL-nek valamint a HDL-nek.

A magas LDL-koleszterinszint veszélye

A magas LDL-koleszterinszint veszélyes, mely sajnos érelmeszesedést okoz. Az LDL-koleszterin végzi a májból a sejtekhez történő koleszterin-kiszállítást. Azonban ha a sejtek túl kevés koleszterint használnak fel, vagy éppen a májban túl sok koleszterin képződik, akkor a felesleges LDL-koleszterin a vérben marad, és az erek falára lerakódik. Ha ez a kórosan magas LDL-szintet jelentő állapot tartósan fennáll, akkor az erek falán lévő koleszterinréteg egyre csak vastagodik, majd az ér el is meszesedik. Ez azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kezdetben csak rontja a szervek vérellátását, de később meg is szüntetheti azt.

Az LDL-koleszterin értéknél figyelni kell egy bizonyos határértékre, hiszen a magas LDL-szint azt jelenti, hogy ugrásszerűen megnő az érelmeszesedés, illetve az érelzáródás vagy az érfalrepedés veszélye. Ha valakinél a koleszterinszint húsz százalékkal meghaladja a normális szintet, akkor nála kétszer nagyobb az esély a szívinfarktusra, de a negyven százalékkal magasabb LDL-értéknél már háromszor gyakoribb az infarktus. Jó hír azonban, hogy ha valaki 10 százalékkal csökkenti koleszterinszintjét, akkor viszont 20 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét.

A magas HDL-koleszterinszint véd az érelmeszesedés ellen

A HDL-koleszterin éppen ellenkező utat jár be az ember szervezetében, vagyis felszedi az érpályákon lerakódott felesleges koleszterint, és visszajuttatja azt a májba, mely epesavat termel belőle. Így aztán a HDL-koleszterin az ereket karban tartja, és az érelmeszesedés ellen is véd. Ebből az következik, hogy minél több HDL-koleszterin van a vérben, annál nagyobb a védelem az érelmeszesedés ellen. Érdemes tehát figyelni a laboreredményekben az összkoleszterin és a HDL arányát. Az a jó, ha az összkoleszterinértéket osztva a HDL-értékkel a hányados 4,5 alatt van.

Ha valakinek magas a koleszterinszintje, akkor az éveken keresztül nem okoz észrevehető tüneteket. Sajnos amikor már jelentkeznek bizonyos tünetek, akkor az már azt jelenti, hogy megjelent bizonyos mértékű érelmeszesedés az erekben. A laboreredmények Magyarországon a vér zsírtartalmát millimol/literben adják meg. Az alábbi táblázat tartalmazza az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a HDL koleszterin normális értékét, határértékét és kóros értékeit is. Idősebb korban a táblázatban szereplő értékeknél valamivel magasabb értékek is normálisnak tekinthetők.

Koleszterin-értékek (mmol/liter)

Zsírtípus

Normális

Határérték

Kóros

Összkoleszterin

5,2 alatt

5,2 – 7,0

7,1 felett

LDL-koleszterin

3,4 alatt

3,4 – 4,2

4,2 felett

HDL-koleszterin

1,42 felett

0,9 – 1,42

0,9 alatt

Triglicerid

1,7 alatt

1,7 – 2,3

2,3 felett

Az emberek többségénél az életmódból és a helytelen táplálkozásból fakadó okok vezetnek a magas koleszterinszinthez. A vér koleszterinmennyisége a szervezetbe kerülő táplálékban található zsírral és koleszterinnel egyenesen arányos. Vagyis aki több zsírt fogyaszt, annak biztosan több a vérzsír szintje is. Ezért ajánlott a napi kalóriabevitel 20-25, de legfeljebb 30 százalékát fedezni zsírból. Koleszterin csakis állati eredetű élelmiszerben található. Így ha valaki szeretné csökkenteni koleszterinszintjét, akkor minél kevesebb állati eredetű zsírt kell fogyasztania, melyek emelnék a vér összkoleszterin- illetve LDL-szintjét. Egészséges életmód esetén naponta maximum 60-80 gramm zsírt szabad a szervezetbe juttatni, de arra is figyelni kell, hogy az elfogyasztott zsír kisebbik része legyen állati eredetű.

Testtömeg index táblázat 2023 a BMI kalkulátor alapján nőknek és férfiaknak

A hasi elhízás okai és veszélyei, hatékony trükkök a hasi zsír ellen

E-számok: az egészséges táplálkozás csak a megfelelő adalékanyagoktól függ?

A keringési zavar és az érelmeszesedés tünetei és okai: mit tehetünk ellenük?





Friss

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Részletes leírás